Press Release for 2022 LHP (Greek Version)

THE LONDON HELLENIC PRIZE FOR BOOKS PUBLISHED IN 2022

Το φετινό London Hellenic Prize απονέμεται (για 26ο συνεχές έτος) στήν Caroline Vout για την εξαιρετική μελέτη αναπαραστάσεων του ανθρώπινου σώματος σε γλυπτά, Exposed: The Greek and Roman Body (εκδόσεις Profile/ Wellcome). Καθηγήτρια κλασικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Cambridge, διευθύντρια του Cambridge Museum of Classical Archaeology, κάτοχος τής έδρας Κλασικής Αρχαιολογίας Byvanck στο Πανεπιστήμιο του Leiden Oλλανδίας, πρόεδρος τού Cambridge Visual Culture – η σωρεία τίτλων που παρατίθεται καταδεικνύει την ευρύτητα των ενδιαφερόντων της με επίκεντρο πάντοτε την κλασική αρχαιότητα και την ζωντανή σχέση της με την σύγχρονη τέχνη και το κοινό της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Vout διετέλεσε μέλος και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του LHP για έξι χρόνια (2010-2016).

Το βιβλίο της Vout κέρδισε τις επευφημίες των κριτικών ιστορίας της τέχνης για την πρωτοποριακή αντιμετώπιση του ανθρώπινου σώματος όχι μόνο σαν αναπαράσταση ωραιότητας ή ρεαλισμού, αλλά και σαν έκφραση κοινών ανθρώπινων αναγκών - λατρευτικών, βιολογικών, κοινωνικών, σεξουαλικών. Η έμφαση καθ’ολη τη μακρά χρονική περίοδο που πραγματεύεται το βιβλίο [7ος αι. π.Χ. έως και 4ος αι. μ.Χ.] επικεντρώνεται στο ανθρώπινο σώμα, στις λειτουργίες και τις ανάγκες του. Η γλυπτική δεν παρουσιάζεται μόνο σαν μουσειακή τέχνη του Ωραίου αλλά σαν έκφραση της κλασικής αντίληψης του ανθρώπινου σώματος. Σημειώστε ότι το κείμενο της Vout δεν ξεπερνά τις 225 σελίδες και ότι διαβάζεται «μονορούφι» με μεγαλόφωνα επιφωνήματα έκπληξης ή θαυμασμού.

Η βραχεία λίστα (των έξι τελικών υποψηφίων αναδεικνύει μεταξύ άλλων το ιδιαίτερα συγκινητικό για τον Έλληνα αναγνώστη μυθιστόρημα του Homero Aridjis, Smyrna in Flames, βασισμένο σε μαρτυρίες του Σμυρνιού προπάππου του φημισμένου μεξικανο-έλληνα συγγραφέα, γραμμένο στα ισπανικά, μεταφρασμένο ήδη και στα ελληνικά.

Η ιστορική βιογραφία της ηρωϊδας Λέλας Καραγιάννη (The Improbable Heroine: Lela Karayiannis and the British Secret Services in World War II Greece) αξιοθαύμαστα τεκμηριωμένη και εξιστορημένη από τον Στυλιανό Περράκη καθηλώνει τον αναγνώστη και προσφέρει στο αγγλόφωνο κοινό αδιαμφισβήτητες αλήθειες για την ελληνικη συμβολή στον αγώνα εναντίον του φασισμού.

Το πρωτότυπο έργο του Jason Konig The Folds of Olympus – Mountains in Ancient Greek and Roman Culture αναδεικνύει την λογοτεχνική και ιστοριογραφικη σημασία ορεινών τοπων και τοπίων, εστιάζοντας βέβαια στον Ολυμπο και στον Παρνασσό.

Η ποιητική συλλογή Ephemeron της Fiona Benson πραγματεύεται με εξαιρετική εφευρετικότητα και μαεστρία αρχαίους ελληνικούς μύθους, όπως τον μύθο τού Μινώταυρου, γιού της Πασιφάης και του Μίνωα, αναθρεμμένου από την μητέρα του σαν παιδί με προβληματικές εκρήξεις βίας καί έντονες κρανιακές παραμορφώσεις εκ γενετής.

Ιδιαίτερα σημαντική και δημοφιλής η συλλογή ποιημάτων της Alicia Stallings Afterlife. Εγκατεστημένη στήν Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια, ζωντανή γέφυρα ανάμεσα στους αγγλόφωνους και στους ελληνόφωνους αναγνώστες, ποιήτρια με βαθειά καλλιέργεια και σπάνια τεχνική αρτιότητα, η Stallings χρησιμοποιεί παραδοσιακές φόρμες και ρίμες για να τους δώσει νέα ζωή, να εκφράσει την ειρωνία της κατανόησης, την παραίτηση μπροστά στο αναπόφευκτο, την αποδοχή του μοιραίου. Μιά ελληνίδα γεννημένη στις ΗΠΑ, μορφωμένη στο Λονδίνο, ερωτευμένη με την Ελλάδα, τη γλώσσα και την ιστορία της.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από πέντε μέλη και δυο ή τρείς εξειδικευμένους μελετητές, ανάλογα με τα θέματα των υποψηφίων. Υποψηφιότητες υποβάλονται μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου για εκδόσεις του προηγούμενου έτους. Η επιλογή αρχίζει τόν Φεβρουάριο, η επιτροπή αποφασίζει τον Ιούνιο. Το έπαθλο για τον νικητή συμπεριλαμβάνει ποσό δέκα χιλιάδων λιρών Αγγλίας. Το London Hellenic Prize ξεκίνησε το 1996 σαν δραστηριότητα του London Hellenic Society με πρόεδρο τον Γιάννη Χατζηπατέρα ΟΒΕ και χορηγό τον Γιάννη Κρητικό, και επιδοτήθηκε από μέλη και ιδρύματα της ελληνικής παροικίας του Λονδίνου για πολλά χρόνια. Συντονιστής του διεθνούς αυτού βραβείου είναι ο Μιχάλης Μόσχος.

Adjudicating Committee 2022:

Professor Nick Lowe (Chair – U of London), Professor Emeritus P.A. Cartledge (U of Cambridge), Senior Fellow Robin Lane Fox (New College, U of Oxford), Professor Jennifer Wallace (Peterhouse, U of Cambridge), Professor Emeritus Michael Paschalis (U of Crete)

Readers: Elizabeth Speller (U. of Cambridge), Fani Papageorgiou (The Economist)

Co-Ordinator: Michael Moschos

Director, The London Hellenic Prize Co. Ltd.

Previous
Previous

Press Release for 2022 LHP (En Version)

Next
Next

Kathimerini